miércoles, 3 de diciembre de 2008

CONCLUSIONS DE LES Venes TROBADES CULTURALS PIRINENQUES

Primer: Que les Trobades Culturals Pirinenques, de les que ja s’han celebrat cinc edicions, son una necessitat, com a lloc de trobada i intercanvi.
Fins avui s’han celebrat cinc edicions a Sant Julià de Lòria (Andorra) l’any 2004, Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) l’any 2005, Organnyà l’any 2006, a Pont de Suert, a la Ribagorça, l’any passat 2007 i aquest any 2008 a Ripoll, al Ripollès. S’acorda reunir-nos el proper any a Berga, sota l’aixopluc de l’Àmbit de Recerques del Berguedà.

Segon: El tema escollir aquest any ha estat un èxit, molt segurament ja que és una tema candent i que tenia molta relació amb el tema tractat l’any passat: La cultura al Pirineu.
El tema escollit ha gaudit d’una molt important participació, amb més de vint-i-cinc comunicacions: “La comunicació al Pirineu. Els espais, sistemes i experiències de comunicació i relació al Pirineu en els àmbits natural, social, cultural, econòmic, vies de comunicació viària i ferroviària, de noves tecnologies i mitjans de comunicació social”.

Els més de seixanta participants durant tota la jornada i la presència al dinar de més de quaranta persones, es una valoració quantitativa que demostra el poder de convocatòria.

Tercer: S’ha tractat el tema de la comunicació en les diferents vessants que s’havien plantejat tractar:
- Vivències personals de relació amb el territori.
- Revalorització de les infraestructures tradicionals de comunicació: Els senders ramaders, de romiatge, de comunicació entre els nuclis poblacionals.
- La reivindicació d’unes comunicacions viàries i ferroviàries que tinguin en compte les necessitats dels ciutadans del Pirineu, posant l’accent en el transport públic.
- La palpitant actualitat de les telecomunicacions (telefonia fixa i mòbil, TDT i banda ampla) de les que avui el Pirineu no pot deixar de gaudir, donada la seva importància en el món actual.

En conclusió, remarcar que el Pirineu ha estat sempre un lloc de pas, de relació, de comunicació. Que la comunicació viària i ferroviària pels Pirineus no pot i no es bo que es concentri en les seves vessants orientals o occidental i que cal potenciar els eixos viaris i ferroviaris existents, no sols en una direcció nord-sud, ans el contrari en forma de xarxa i especialment en sentit est-oest, els més maltractats i malmesos. I que aquesta potenciació comunicativa cal que es concentri, amb una certa prioritat, en la potenciació del transport públic.

El Pirineu reivindica un tractament diferenciat, com les àrees metropolitanes gaudeixen, que els hi proporcioni les infraestructures viàries, ferroviàries i de telecomunicació que el seu desenvolupament necessita i es mereix.

També reivindiquem l’espai comunicatiu que suposen el Pirineus, amb tota la seva potència, història i capacitat de desenvolupament social i econòmic, molt més enllà dels paràmetres que avui té o que li volen fer assumir.

Manifestar la intenció dels organitzadors i participants a aquesta V Trobades Culturals Pirinenques de continuar enfortint els lligams comunicatius existents i assolir una normalitat comunicativa que ens permeti avançar en una línia de major comunicació, intercanvi, creació de sinergies positives i coneixement.
Ripoll, 25 d’octubre de 2008.-

No hay comentarios: