miércoles, 14 de octubre de 2009

Centres d'estudis de l'àmbit pirinenc analitzen com afecta la crisi aquest territori

13/10/09 17:20 - LLEIDA - AGÈNCIES

La crisi té una afectació dramàtica al Pirineu. Així ho afirma Rosa Serra, membre de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, l'entitat que aquest any organitza les sisenes Trobades Culturals Pirinenques. El títol de la trobada, que aplegarà membres de nou centres d'estudis pirinencs el dia 24 d'octubre a Berga (Berguedà), és ‘Les crisis al Pirineu: passat, present i futur'. L'objectiu és analitzar i fer propostes que arribin als polítics per garantir el reequilibri territorial de manera que els habitants d'aquest territori tinguin les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans del país.
La despoblació és l'efecte més impactant de la crisi en els territoris pirinencs de muntanya. Segons Rosa Serra, això, acompanyat de l'envelliment de la població, provoca que les zones pirinenques estiguin en desigualtat de condicions respecte de la resta del país. Per Serra, qualsevol petita alteració de la vida econòmica en aquests municipis té unes greus conseqüències.
Qualsevol activitat econòmica que deixa sense funcionar provoca que els habitants optin per anar a buscar oportunitats a d'altres indrets i que, per tant, despoblin els municipis, on només hi acaben vivint persones molt grans. Això, diu Serra, no es pot aturar «si no es pren seriosament el reequilibri territorial». questes seran les qüestions que es tractaran en aquesta sisena edició de les Trobades Culturals Pirinenques, a les quals els centres d'estudis conviden polítics perquè coneguin de primera mà les inquietuds i les propostes que es fan des del territori per resoldre els problemes concrets que els afecten.
A més de l'Àmbit de Recerques del Berguedà, les Trobades Culturals Pirinenques apleguen membres del Centre d'Estudis Culturals del Ripollès, del Centre d'Estudis Ribagorçans, de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, de l'Institut d'Estudis Aranesi, de PirineuFòrum-Depana i de la Societat Andorrana de Ciències. Està previst que aquest any, les Trobades apleguin una seixantena de persones.
__._,_.___

No hay comentarios: